Članci

 

Ako su "pumpice" tako efikasne zašto postoji zabluda da "stvaraju zavisnost, oštećuju i srce i pluća"?

 

 Jedno od objašnjenja je u nerazlikovanju astme od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) koja se takodje manifestuje gušenjem i u čijem lečenju se takodje primenjuju lekovi u vidu inhalacije. Ali za razliku od astme koja se karakteriše "reverzibilnom opstrukcijom" što znači da se primenom lekova plućna funkcija vraća u normalne vrednosti, hroničnu opstruktivnu bolest karakteriše "ireverzibilna bronhoopstrukcija". Kao što samo ime kaže HOBP je hronična bolest, progresivnog toka kod koje se plućna funkcija ne vraća u normalne vrednosti. Najčešće se vidja kod dugogodišnjih pušača koji i nakon dijagnostikovanja bolesti ne prestaju da puše. Kod osoba sa HOBP sa progresijom bolesti povećava se i doza i kolčina lekova koji se primenjuju, i često se čuje "ja ne mogu više bez pumpice, postao sam zavistan i zbog nje mi je i srce oslabilo", pri čemu se apsolutno ignoriše cigareta koja je u drgoj ruci a koja je pravi krivac i za bolest i kod koje postoji ozbiljna zavisnost.

 

Drugi redji razlog zablude da "pumpice" stvaraju zavisnost u osoba sa astmom je primena samo lekova za otklanjanje tegoba ( Ventolin ili Berodual),a bez adekvatne terapije, onako kako se to navodi u GINA preporukama. Ukoliko se ne primene lekovi koji kontrolišu astmu, laka astma postpeno posatje umereno teška pa vremenom i teška, sa sve učestalijom potrebom za "pumpicama" kao što je Ventolin. Vremenom efekat ventolina postaje sve kraći te odatle i utisak "stvorila se zavisnost i treba mi sve veća doza leka".

Lekar mora da zna sve zablude vezane za inhalatornu terapiju i da u otvorenom razgovoru s pacijentom reši i otkloni sve dileme vezane za neželjene efekte lekova.